kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Naleśniki

Rodzaj potrawy: przekąska
Rodzaj kuchni: wszystkie
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 20
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

Składniki:

Farsz:
• 500g mieszanki orzechów
• 100g sezamu
• 100ml miodu
• 100ml śmietanki 30%
• 1 opakowanie mrożonych wiśni bez pestek
• 100g cukru pudru
• 100ml wody
• 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

Ciasto naleśnikowe:
• 1 szklanka mąki
• 0,5 szklanki mleka
• 0,5 szklanki wody
• 2 żółtka
• szczypta soli

Wykonanie:

Zmiksuj wszystkie składniki, a przed samym smażeniem ubij pianę z 2 białek i dodaj do ciasta. Na patelni rozgrzej olej, lub odrobinę słoniny i usmaż placki. Na patelni rozpuść miód, a następnie wrzuć do niego orzechy i sezam. Ciągle mieszając, zrumień mieszankę. Jak już mieszanka uzyska odpowiedni kolor, wlej śmietankę i lekko odparuj farsz do otrzymania odpowiedniej, miękkiej konsystencji. W rondlu ugotuj syrop z cukru i wody. Po zagotowaniu wrzuć do niego wiśnie. Podduś krótko konfiturę i zagęść ją zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody. Placki naleśnikowe posmaruj farszem orzechowym i konfiturą z wiśni, następnie zwiń. Podawaj ozdobione konfiturą z wiśni. Naleśniki smakują wybornie na ciepło i na zimno. Smacznego!

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »