kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Bakłażany po sudańsku

Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni: afrykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

3 bakłażany, sól
olej do smażenia
500 g mielonej wołowiny lub baraniny
3 duże cebule
400 ml przecieru pomidorowego
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, kardamon do smaku

Wykonanie:

Bakłażany pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Rozłożyć na desce i mocno posolić. Po 10 minutach zetrzeć sok ręcznikiem papierowym, plastry odwrócić na drugą stronę i powtórzyć operację z soleniem i ścieraniem soku. Plastry bakłażanów podmażyć na średnio rozgrzanej patelni na oleju, aż lekko zbrązowieją.

Mięso podsmażyć na tłuszczu doprawić solą, pieprzem i kardamonem. Cebule obrać i pokroić w plastry. Przecier pomidorowy gotować razem ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku aż dwukrotnie zmniejszy swoją objętość.

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, układać warstwami cebulę, mięso, bakłażany i sos pomidorowy. Na dole powinna znaleźć się cebula, na górze bakłażany i sos.

Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 200 stopni (termoobieg 190 stopni) przez około 30 minut.

Podawać z chlebem pita albo podpłomykami.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »